Thursday, 26 July 2012

Urut oleh Pakar fisioterapi...bagi yang bermasalah tulang/saraf

salam utk pembaca semua,

hari ini bercuti sbb semalam demam panas hingga 40 degree celcius...(err demam sejak 2 hari lepas lg).
ni pun kepala masih ting tong...tp at least boleh berehat2 di rumah sblm kembali bekerja esok hari...=)

sbnrnya, terdetik ingin berkongsi sesuatu kpd semua....ingt tak entry sblm ni psl kenalan saya yang ada minor scoliosis? actually dia tu kakak saya....n symptom awal dia yang mula2 mcm salah urat gitu..serupa mcm saya...tp x ambik action apa2 pun. nak pi x-ray dgn pakar ke...or apa2 lah...

Alasan: Bz hehehe...

n bila my dad tiba2 terkena mild stroke n awarded kat Hosp Sg Buloh baru2 ni, then barula bertanya2 kat kwn2 apa nak buat.... mostly kata kena buat benda2 ni....1) urut 2) bekam 3) akupuntur
so dorg bagi nombor fon Makcik Shida yang duduk di ulu yam---> bekas Fisioterapi - Pakar Saraf & Tulang.

So, dpt la bawak my dad pi berurut. sambil urut dia akan dapat 'scan' seluruh badan kita...katanya, my dad tulang ok, juz saraf jek tersumbat. so kena mkn nenas 2x seminggu utk cuci yg tersumbat2 tu....baru tahu petua ni...
nenas dimakan begitu sahaja ye...jangan le dok cicah garam pulakkk ehehhehe...



Selang 4 hari kemudian, sy pun pi menjengah rumah Makcik Shida utk pi berurut...so that dia boleh bgtau sy pun ada minor scoliosis mcm my sis ke..tak.

Mmmmm...guess what??
masa dia urut tulang belakang tu...time tekan2 tu, tetiba terdengar bunyi "PRAKKK"....adehhh dia betulkan tulang blkg yang x betul tu...fuhhh....

Urat2 katanya letih...berdiri lama sgt...so kena pakai varicose vein socks tiap2 hari utk elakkan urat halus (urat jahat) kat kaki tu bertambah banyak...n dia warn harga socks tu mahal sket...Gulppp!!

tp masalahnya...x jumpe lg yg jenis panjang smpi ke peha..yang kat farmasi2 area KL/Selangor juz jual yg saiz mcm socks biasa tu...harga?? RM100+ a pair huhuk...

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget